Száraz hüvelyesek
A száraz hüvelyesek közül Magyarországon a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb zöldségféle. A vegetáriánusok számára ezek még fontosabb táplálékot jelentenek, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételeket készíthetünk belőlük. A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Emellett található még benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse magas A- és B1-vitamin forrás, valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Ha lehetőségünk van rá legalább hetente egyszer fogyasszunk belőlük valamilyen formában, a diétázóknak, viszont számolniuk kell a magas energia- és szénhidráttartalmukkal!