Epres pite
Hozzávalók a tésztához:
450 g liszt
110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 és fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
220 g vaj
2 kisebb tojás sárgája
Eper töltelékhez:
másfél kg eper
60 g cukor
1 citrom leve
3 evőkanál kukorica keményítő
Keverd össze egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Morzsold hozzá a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Gyúrd gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, 1 órára tedd be a mélyhűtőbe.
A töltelékhez a másfél kg eperből végy el 40 dkg-ot, amit botmixerrel pürésíts. Keverd hozzá a cukrot, citrom levét, és a keményítőt. Ezek után a tűzhelyen folyamatosan kevergetve forrásig főzd. Pár percet hagyd hűlni, majd borítsd bele a maradék epret, és óvatosan forgasd át.
A mélyhűtőből kivett tésztából vedd el kb a 2/3-át, ez megy majd a tetejére. A maradékot lisztezett pulton nyújtsd ki, és helyezdt bele egy 29cm-es pitetálba. A szélét ujjaimmal benyomkodtam, hogy formás legyen. 1-2 evőkanál panírmorzsát szórj az aljára, majd öntsd bele az epres tölteléket.
Ezután a maradék tésztát nyújtsd ki, szagass belőle szivecskéket, majd ezekből rakd ki a pite tetejét. Kend meg tojással és 180 fokos, előmelegített sütőben, légkeverés nélkül süsd 30 percig.