Amerikai almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
17,5 dkg puha vaj
6 evőkanál jeges víz
A töltelékhez:
1,5 kg alma
12,5 dkg cukor
5 dkg barnacukor
2 evőkanál liszt
1 citrom leve és héja
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, a jeges vízzel és a vajjal összegyúrjuk, hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, és citromos vízbe tesszük. A töltelékhez a cukrot, a barnacukrot, a lisztet, a citromhéjat és a szerecsendiót összekeverjük. Az almát lecsepegtetjük, megszórjuk a keverékkel, óvatosan összeforgatjuk.
A tésztát 2 részre osztjuk, az egyikkel kibélelünk egy piteformát, villával megszurkáljuk, rászórjuk a fűszeres almát, elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk derelyeszaggatóval, és az alma tetejére rácsozzuk.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokra mérsékelt hőfokon 60 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb, vaníliafagyical vagy tejszínhabbal tálalva.
A recepttől eltérve a pite tetejét díszítheted almarózsákkal is!