Sárkányos almás pite :)
Természetesen itt nem sárkányt keverünk a töltelékhez! A jól bevált pite receptedet használd nyugodtan, csupán a felső lap díszítésekor légy kreatív. Ha igazán le akarod nyűgözni gyermekeidet, unokáidat - és van kellő türelmed is- szabj sárkányt a tésztából.
Ha mégsincs kéznél egy recept, íme:
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg finomliszt
18 dkg vaj
2 ek porcukor
1 csipet só
30 ml víz
A töltelékhez:
80 dkg alma
13 dkg cukor
2.5 evőkanál finomliszt
1 kk fahéj
0.25 kávéskanál szerecsendió
1 ek citromlé
4 dkg vaj
A sütőt 180°C-ra bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.
A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
Vagy, ahogy a képeken látod, megpróbálsz sárkányt varázsolni a pite tetejére!
A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük.
A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.