Kelkáposzta
Savanyú káposzta
A káposztának akkor a kalcium tartalma, hogy még a savanyítás után is megmarad körülbelül a harmada. Ez természetesen mindig attól függ, hogy mennyi ideig volt a káposzta elrakva. Megfigyelhető, hogy minél tovább savanyítja valaki a káposztát, annál kevesebb kalcium és egyéb ásványi anyag marad meg benne. 100 gramm savanyú káposzta esetében mértek már 50 mg kalciumot is.
Kelkáposzta
Mivel a káposztafélék családjában jelentős mértékű kalcium található, ezért ebből a felsorolásból sem hiányozhat a csoport egy másik kiemelkedő tagja: a kelkáposzta. Itt most a hagyományos zöld kelkáposztára gondolunk, de ettől még például a kínai kel is tartalmaz kalciumot, csak kisebb mennyiségben. A kelkáposzta esetében 100 gramm, az nagyjából 45 mg kalciumot jelent.
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
Parlagfű allergia: Ezt az orrspray-t...
További cikkeink – kattintson a részletekért!