Mediterrán padlizsános tészta
Hozzávalók:
40 dkg (durum)tészta
1 közepes padlizsán
25 dkg gomba
50 dkg érett paradicsom (vagy 1 konzerv hámozott paradicsom)
1 kisebb vöröshagyma
10-15 levél friss bazsalikom
1 púpozott teáskanálnyi friss oregánólevél
1 púpozott teáskanálnyi friss kakukkfűlevél
só, őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kettőt-hármat keverünk rajta, aztán beletesszük a csíkokra vagy kockákra vágott padlizsán, a szeletelt gombát, és 4-5 percig kevergetve pirítjuk. Ezután beleöntjük a lehúzott héjú, földarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a paradicsom sűrűsödni nem kezd.
Közben sós vízben kifőzzük a tésztát.
Mikor a paradicsom már szétfőtt, beleszórjuk az apróra vágott fűszerleveleket, és még kb. öt percig lassú tűzön rotyogtatjuk.
A tésztát a padlizsános-gombás mártással összeforgatva tálaljuk.