Kutatók véletlenszerűen 4152 átalgosan 68 éves nőt jelöltek ki. Napi háromszori étkezési tervük a mediterrán étrend volt kiegészítve extra szűz olívaolajjal, a másik csoportnak pedig kevert magokkal. Mindenkinek be kellett tartani az adott utasítást, miszerint csökkenteni kell a bevitt zsír mennyiségét. (Extra szűz olajnak nevezzük az olivából első préseléssel nyert olajat.)
A JAMA Internal Medicine tanulmányában vizsgálta a pácienseket átlag 4,8 évig és ellenőrzött számos befolyásoló tényezőt: életkor, dohányzás, BMI index, családi előzmények. 35 nőnél alakult ki mellrák.
A kontrollcsoporthoz képest azok akik a diétát kiegészítették extra szűz oliva olajjal 68 százalékkal csökkent a mellrák kialakulásának kockázata.
Azok között is alacsony volt a kockázat akik diétásan étkeztek és a vegyes magokat fogyasztották, de a csökkenés nem volt statisztikailag szignifikáns.
"Egy jó hír!" mondta a kutatást vezető Dr. Miguel A. Martínez-González a Navarrai Egyetem megelőző orvostudományával foglalkozó professzora Spanyolországban.
A táplálkozás általában nem szerepel klinikai vizsgálatokban, ez az első étrend minta mely megmutatta csökkenteni tudjuk a mellrák kialakulását.
Miben játszik még szerepet a mediterrán étrend?
Azoknak, akik a mediterrán étrend szerint táplálkoznak, 9 százalékkal kisebb az esélyük a szívbetegségekre, 13 százalékkal kevesebben betegszenek meg Parkinson- és Alzheimer-kórban, és a
rák is 6 százalékkal ritkábban támadja meg őket, mint azokat, akik nem ennyire kitartók.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a mediterrán országokban élnek a legegészségesebb emberek. Étrendjük példaértékű, melynek elsajátítása ráadásul roppant egyszerű.
Lapozz tovább és ismerd meg miből áll az étrend!