A foszfor funkciója az emberi szervezetben
A foszfort sok élelmiszer tartalmazza, például a tej. Az emberi szervezetben azonban a foszfor csupán foszfát formájában található meg. Elsősorban a fogakban és a csontokban tárolódik. Egészséges táplálkozással könnyen fedezhető a napi szükségletünk ebből az ásványi anyagból. Nagyon ritkán következik be hiány a táplálkozás miatt. Betegségek azonban kiválthatnak foszfáthiányt, ide tartoznak például a vesefunkció-zavarok. Az elem túladagolása szinte lehetetlen, amennyiben nem szedünk kontrollálatlan mennyiségben étrendkiegészítőket. A foszfát a csontok és fogak építőelemeként szolgál. A kalciummal együtt hidroxiapatit formájában épül be, és gondoskodik arról, hogy a fogak és a csontok megfelelően kemények és ellenállóképesek legyenek. A foszfornak és a foszfátnak még sok más fontos funkciója is van az emberi szervezetben, például közreműködnek a testi sejtek kommunikációjában. Ezen kívül jelentős feladataik vannak az energia-anyagcserével kapcsolatban, az emberi örökítőanyag részeként, a vér sav-bázis háztartásának egyensúlyával, valamint a hormonok hatásmódjával kapcsolatban.