Érdkességként
Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök.
E925-E926 (Klór, illetve Klórdioxid)
Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. Nemcsak a klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásai nak de a többi tartósítószer hasznossága is egyedi mérlegelést igényel!
E220-228 (Kálcium, illetve nátrium szulfitok)
Az egyik legrégibb tartósítószerek, amelyek szépítószerek is egyben. Kiszámíthatatlan tüneteket, de a szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő.
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
Ezek a jódhiány figyelmeztető jelei
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
További cikkeink – kattintson a részletekért!