A szuperlista - méregtelenítés
Méregtelenítés - Avokádó
Hatóanyag: glutation, antioxidáns vegyület, akadályozza a szabad gyökök képződését. A zsírban oldódó méreganyagokat -így az alkoholt- vízben oldódóvá alakítja. Idős orban a glutationszint csökkenni kezd, ezért ahogy öregszünk, egyre kellemetlenebb lesz a másnaposság. Egy kutatás szerint azok az időskorúak, akiknek magasabb a glutationszintje, egészségesebbek. Kisebb arányban szenvednek például ízületi gyulladástól, amelynek kialakulását kifejezetten a felhalmozódó toxinoknak tulajdonítják.
Méregtelenítés - Articsóka
Növeli az epe termelődését. Az epe egyik funkciója, hogy a mérgeket a belekbe szállítja, ahonnan azok kiürülhetnek. A kutatások szerint már fél órával az articsóka elfogyasztása után 127 százalékkal megnövekedett a kiáramló epe mennyisége. Hatóanyag: antioxidáns vegyületek. A szabad gyökök által okozott májkárosodás drasztikusan csökken articsóka jelenlétében - megfigyelések szerint.