Mi is a CHIA MAG??
A magas tápértékkel bíró mag Omega-3 zsírsavakban gazdag, de antioxidáns-, rost-, fehérje- és ásványi anyag tartalma is jelentős.
Kevesen tudják, hogy a Chia magot egészségügyi készítményekben is használták, évezredeken át – már az aztékok idejében! Ők hittek benne, hogy a Chia mag egészséget és energiát is ad – és igazuk volt.
A mag jótékony hatásait azonban csak most fedezik fel igazán a tudósok. A mag kiváló forrása a szívre igen előnyös hatású Omega-3 zsírsav leghatékonyabb típusának, az alfa-linolénsavnak. Az Omega-3 zsírsavat már régebben kapcsolatba hozták az egészséges, fitt testtel, így például a mentális egészséggel vagy a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésével.
Egy Janie Hoffman nevű hölgy volt az első, aki felfedezte napjainkban a Chia mag jótékony hatásait és gyümölcslé márkát hozott létre, a Mamma Chia-t, mely természetesen tartalmazza a magokat. A benne levő tápanyagok valóban igen értékessé teszik ezt a magot. Az emberek pedig manapság nagyon is tudatában vannak annak, hogy érdemes az egészséget a Chia maghoz hasonló élelmiszerekkel „felturbózni”. Úgy tűnik hát, hogy a mag nagy népszerűségre számíthat. Hoffman szerint sokan váltottak már a lenmagról a Chiára. Szinte nincs is íze, és nem avasodik olyan hamar, mint a lenmag. Janie Hoffman korábban szinte minden ételbe beletette a magot, amibe csak lehetett – a joghurttól a sülteken át az italokig. Alig volt a konyhában valami, ami nem tartalmazta.
Ilyen tekintetben egyébként az őrölt Chia magnak tudjuk hasznát venni – a tapasztalatok szerint az igen értékes alfa-linolénsavból lényegesen több jut ilyen formában a véráramba, mint ha a Chia magot egészben fogyasztjuk.
Melyik összetevő mire jó?
/Lapozz