Egészséges közétkeztetés
Az egészségtudatos életmód főleg a közintézményekben fontos, hiszen a gyerekek nagy része hátrányos helyzetű és a szülők nem engedhetik meg, hogy olyan vitaminforrásokat adjanak gyereküknek minden nap, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A fejlődő szervezetre különösen oda kell figyelni. A magyar lakosság döntő többsége olyan betegségekben szenved és sajnos sok esetben hal bele, amelyeket egészséges táplálkozással meg lehetne előzni:
- Szív- és érrendszeri betegségek
- Daganatos betegségek
- Elhízás
- Cukorbetegség
- Csontritkulás
A sort még lehetne folytatni a különböző fizikai betegségekkel. És ezzel még nem is végeztünk, hiszen a különböző lelki eredetű betegségek is akár az étkezéssel összefüggésben is megjelenhetnek, felerősíthetik a tüneteket. Így akár a stressz, depresszió, alvászavar, és szenvedélybetegség is összefüggésbe hozható közvetve az egészségtelen táplálkozással.
A rántott hús és a tiltó lista
Alapvetően nagyon értékes és hasznos ötletnek tartom, hogy a közétkeztetést egészségesebbé szeretnék tenni. Kevesebb só, cukor és zsír, mind nagyon hasznos változtatás. A hideg élelmiszerek, felvágottak helyett már csak főtt étel lesz az ebéd. A rántott hús a gyerekek nagy kedvence volt mindig is. Most már csak maximum tíz naponta szerepelhet az étlapon, valamilyen reform változatban.
Még nem véglegesek a változások
Ezek egyenlőre csak tervek, amiket már tesztelnek néhány közintézményben. Az általános bevezetésig még sok minden változhat. Tárgyalások, változások, megbeszélések és még egy sor tennivaló és jogi szabályozás szükséges még a közétkeztetés mindenkire kiterjedő változtatásának ügyében.
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
Ezek a jódhiány figyelmeztető jelei
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
További cikkeink – kattintson a részletekért!