A fogyás nem éhezés!
Mindenekelőtt le kell szegezni, hogy a fogyás nem egyenlő az éhezéssel! Sokan vannak olyanok, akik úgy akarnak megszabadulni a felesleges kilóktól, hogy egyszerűen nem esznek. Az eredmény: a szédülés, rosszullét, a szervezet legyengülése, megbetegedés, csak hogy néhányat említsek közülük. Aki le akar fogyni, annak szem előtt kell tartania az egyik alapszabály betartását, a napi ötszöri étkezést: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. A lényeg, hogy sokszor együnk kevesebbet. Látod, talán még többször is fogsz enni, mint egyébként tennéd. Bár ez a többször nem lehet egyenlő azzal, hogy többet.
Lakj Jól!
Minden egyes étkezésnél lakj jól, de ne edd túl magad! A jóllakottság azért is olyan fontos, hogy elűzze azt a tévhitet, hogy az egészséges ételekkel nem lehet jóllakni. De más oka is van annak, amiért a jóllakottság fontos része a fogyásnak: ha jóllakottnak érzed magad, a nassolást is elhagyhatod. Sokszor az elhízás nem az egészségtelen ételek fogyasztásának eredménye, hanem a túlzásba vitt nassolásé. De nassonli lehet! Sőt! A napi ötszöri étkezés csak így lehetséges: három főétkezés és kettő nassolás.
Néhány példa, milyen nasikat fogyassz:
- Étcsokoládé (legjobb a 70%-os), de csak 2 kocka. Ha hosszabban akarod élvezni az ízét ne rágd, hanem szopogasd!
- Az alma mindig jó választás és tudod, napi egy alma távol tartja az orvost is!
- Különféle magvak: dió, maszola, tökmag és még sok más. Az olajos magvak jótékonyak a szív-és érrendszeri problémákra és remek nasik.
Nem kell lemondanod
A fentebb említettek nem azt jelenti, hogy le kell mondanod csokiról vagy a sütiről. A szervezetnek ezekre is ugyanúgy szüksége van, mint minden másra. Ha az ételeket egészséges formában készíted el, ez is belefér!
Minden ételből ehetsz, csak mindig tartsd szem előtt a mértéket!
Minden ételtípusra szüksége van a szerezetnek, csak eltérő mértékben. Ugyanúgy kell szénhidrát a szervezetnek, mint a fehérje. Délelőtt ajánlott tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, délután pedig húst, tojást, halat, fehérje tartalmú ételeket. Ezek természetesen csak ételtípusok. Te döntöd el, hogy ebből mit szeretnél enni és milyen formában.
Étkezz válozatosan!
Az ételeket elkészítésének nagyon sok formáját ismerjük. Talán jobb, ha a bő olajban kisütött ételek helyett, inkább a párolás technikájára választod. De, ami a legfontosabb: a változatosság. Mint említettem egy ételt nagyon sok formában el lehet készíteni. Gondoljunk csak a hús elkészítésének módjaira: sütve, főzve, grillezve, fasírtként, töltött húsként vagy készíthetsz belőle tatárbifszteket is.
Légy kezdeményező, próbálj ki új módszereket. Egészséges alapanyagok tárháza áll a rendelkezésedre, csak rajtad múlik, hogy mit készítesz belőlük.
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
Ezek a jódhiány figyelmeztető jelei
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
További cikkeink – kattintson a részletekért!