A legjobb agypörgető ételek
Agyserkentő ételeknek tekintjük azokat az ételeket amelyek kedvezően hatnak az agyi működésre. A helyes étel megválasztásának ugyanis köze van a szellemi, idegi jó közérzethez, és többek között a betegségek megelőzéséhez. Tanuláshoz meg különösen fontos és elengedhetetlen a megfelelő koncentrációs képesség. Segíthetjük agyunkat, hogy mégtöbb információt dolgozzon és tároljon el. Ideális tehát tanuláshoz a gyümölcs-gabonafélék, vagy gyümölcsé és tejtermékek kombinációja. Azonban kerüljük a nehéz ételeket és a telítettség érzést. Ugyan is ha az ember sokat eszik, a szervezet rengeteg energiát használ fel az emésztésre, amitől fáradtak lehetünk.
Olívabogyó
Az olívabogyó rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, így javítja a szürkeállomány működését, nem beszélve arról, hogy a
depresszió kezelésére is kiváló.
Magvak
A földimogyoró, mandula és mogyoró folsavat tartalmaz. A dió gazdag telítetlen zsírsavakban. Valamint B-vitamin tartalma összehangolja a testi-lelki egyensúlyt. A mandula E-vitaminban gazdag tehát különösen fontos az agy szempontjából. Mivel serkenti a tanulási képességet, javítja a memóriát és növeli az összpontosítást. Nem hiába hívják a dióféléket és az aszalt gyümölcsöket „diákcsemegének”.
Avokádó
Az avokádó magas zsírtartalma a rövid távú memóriára van a legjobb hatással.
Hal
A hal különösen gazdag omega-3 zsírsavakban, amely nélkülözhetetlen a megfelelő agyműködéshez. Különösen azokra a halakra vonatkozik amelyek zsírdúsok. Ezek ugyanis pozitívan hatnak a sejtregenerációra.
Szója
A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet. Fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata, mivel a benne található pszichoösztrogén csökkenti az agyi fehérjeláncokat amely összefüggésbe hozható a betegséggel.
Cékla
A céklában található folsav nemcsak a memóriát, de a koncentrációs képességet is nagyban javítja.
Banán
A banánban rengeteg B-vitamin van, ami elengedhetetlen a szellemi teljesítmény növeléséhez.
Áfonya
Az áfonya antioxidáns hatású antocianint tartalmaz, amely a memória működést is serkenti.
Spenót
A spenót szintén kiváló antioxidáns-forrás, kutatások bizonyítják, hogy a sok spenótfogyasztással lényegesen könnyebb megy a tanulás.
Alma
Az alma különösen védi az agyat, főképp a szabadgyökök támadásától. Az alma rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek olyan betegségek, mint a Parkinson-kór.
Répa
Svájci kutatók kimutatták, hogy a sárgarépában található karotin javítja az emlékezőképességet, miközben a reakcióidőt is rövidebbé teszi.
Kávé
A kávéban található koffein fokozza az idegsejtek működését, így megakadályozza a szellemi funkciók hanyatlását.