Avokádós finomságok
Így történt, hogy egyik feléből köretem lett a fetás roston csirkémhez, másik fele pedig döbbenetesen finom csokipudingként született újjá. A Danette sírva bújhat el mellette, olyan isteni volt! Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel értékesebb, egészségesebb desszertet majszolhattam így, mint ha leemeltem volna a szupermarket polcáról a másik verziót.
A köret egy mexikói avokádókrém lett, aminek a becses neve guacamole, és amit volt olyan hatalmas szerencsém, hogy kinn, Cabo San Lucasban tanulhattam meg elkészíteni, a mexikói szakácstól. Hihetetlen megtisztelő élmény volt, ráadásul ennek közelébe nem érnek a mindenféle tejfölös-joghurtos-anyámkínjás avokádókrémek. Ez maga a tiszta természet, igazi életelixír!
A receptek két adagra szólnak, én most megfeleztem. Bár a csokipudingot végzetes hiba volt csak ekkorára csinálni. :D
Guacamole (2 adag)
Hozzávalók:
• 1 nagy, érett avokádó (legyen puha, de nem szabad megvárni, míg elborítják a sötét foltok)
• 1 kápia paprika
• ½ kis fej fehérhagyma
• 1 paradicsom
• só, bors, koriander
• pár csepp citromlé
• 1 pici gerezd fokhagyma
Az avokádót meghámozzuk, és nagyobb darabokba vágva turmixgépbe tesszük.
Hozzáadjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, és alaposan összedaráljuk az egészet krémesre.
Tálkába szedjük, és összekeverjük az apróra vágott zöldségekkel.
Frissen tálaljuk. Isteni kísérője sülteknek, sajtoknak.
Paleo csokipuding (2 adag)
Hozzávalók:
• 1 nagy, érett avokádó
• 2 közepes, érett banán
• 1 evőkanál kakaópor
• 3-4 ek. eritrit porrá őrölve (vagy xilit, stevia)
• pár csepp rumaroma vagy ½ mokkáskanál fahéj
A hozzávalókat turmixgépben alaposan összedolgozzuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt tálkákba szedjük.
Magában, málnával, erdei gyümölccsel, diódarabokkal, nem paleósoknak tejszínhabbal is fantasztikusan finom. Én most málnával ettem, hát besírtam közben, olyan jó volt!
Tessék vigyázni, a feltüntetett adagszám csak irányadó, én például nem adnék belőle senkinek!
Szerző:
Narancsik Fanni
Motivátor, életmódbúvár