A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent tanulmány készítői, az Aberdeeni Egyetem kutatói körülbelül 25 ezer norfolki nőnél és férfinél vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.
Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkevesebb szívbetegség, akik – bevallásuk szerint – a legtöbb csokoládét ették.
A Science Media Centre szakértőinek jelentése árnyalja ezt a pozitívnak tűnő képet. E szerint a kutatók egyetlen alkalommal kérdezték ki az embereket csokoládéfogyasztási szokásukról, egy évtizednyi táplálkozási szokást viszont ennyiből nehéz pontosan modellezni. Arra is rámutatnak a szakemberek, hogy sokan alábecsülhetik azt, mennyi csokoládét fogyasztottak, illetve az sem árt megjegyezni, hogy a szívbetegségben szenvedők nyilván kevesebb csokoládét fogyasztanak, hiszen az édességektől óva intik őket az orvosok.
Lehetetlen a csoki gyógyító hatása a szívproblémákra
Az említett cikkünk végén idézett két probléma miatt pedig a kritikusok szerint végképp hiteltelenné válik a kutatás. Az eredmények leírásában egy közvetlen kapcsolatot sem lehet találni a csokoládé és a szívbetegségek között, azt pedig még a kutatók is megjegyezték munkájukban, hogy a legtöbb csokievést bevalló résztvevők átlagosan fiatalabbak, vékonyabbak, egészségesebbek voltak és többet is sportoltak.
Ha csokoládé, akkor legyen jó minőségű!
Ha csokoládét vásárolunk, fontos, hogy jó minőségűt válasszunk. A boltok polcain számos csokoládé közül válogathatunk, mi azonban a kézműves magyar csokik mellett tettük le a voksunkat. A Gere csokoládék szőlőmag mikroőrleményt tartalmaznak, ezáltal rendkívül magas az antioxidáns tartalmuk, és már napi 10 dkg csokoládé elfogyasztásával bevihető a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség. A csokoládékhoz liofilizált gyümölcsöt használtak fel, a kakaótartalmuk pedig minimum 65%! Én már minden ízben kipróbáltam őket, és azt mondhatom, hogy fantasztikusak! Ha valaki szereti a különleges csokoládékat, akkor ezt imádni fogja! Én pár csokirajongó barátomat is megleptem már ezekkel a csokicsodákkal, és egytől-egyig imádták!
Forrás: hvg.hu