A C-vitamin fontossága!
A Szent-Györgyi Albert által azonosított C-vitamint a szervezet nem tudja előállítani. De szervezetünk egészséges működéséhez mégis szükség van bizonyos mennyiségű C-vitamin bevitelre. Ha nem juttatunk szervezetünkbe eleget, akkor az alábbi súlyos tünetekkel szembesülhetünk:
vérzékenység
ínysorvadás
izombántalmak
lassú sebgyógyulás
a fertőzésekkel szembeni fogékonyság
gyulladások kialakulása
A C-vitamin szedésnek nem csak az az előnye, hogy ezeket a tüneteket elkerülhetjük, hanem immunrendszerünket is megerősíti. Továbbá növeli a fehérvérsejtek számát, mérsékli a megfázás, nátha tüneteit.
A C-vitamin és a rák
A
rák kialakulásának egyik oka lehet a szervezetben a rákkeltő anyagok lebomlása. A C-vitamin pedig meggátolja a rákkeltő anyagok képződését, tisztítja a szervezetet ilyen módon a
rák megelőzésben fontos szerep jut neki. Sajnos nem minden daganat az ilyen szennyeződések révén keletkezik, de a C-vitamin segít megerősíteni a szervezetet, ami így ellenállóbbá válik nem csak a külső, hanem a belső elváltozások ellen is. A kutatás arra is kiterjedt, hogy a már rákkal diagnosztizált betegeket meg lehet-e gyógyítani a C-vitamin segítségével. A rákot azonban nem ilyen egyszerű eltüntetni, de mint hatékony kezelést mégis feljegyezhetjük. Több beteg esetében is sikerült meghosszabbítani a túlélést. Így a C-vitamin egy újabb hasznos tulajdonsággal bővült, ne hanyagoljuk el a szervezetbe való juttatását.
Legjelentősebb C-vitamin források
A C-vitamin tartalom szempontjából ajánlott az alábbi zöldségekből fogyasztani: zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta. Káposztafélék magas C-vitamin tartalommal: káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol. Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök: narancs, citrom, grapefruit, áfonya, som, szeder, ribizli, csipkebogyó.
A legegyszerűbb és legkényelmesebb mód, ahogy hozzájuthatsz a napi C-vitamin szükségletednek az, ha frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztasz. Egyrészről ezek fantazstikusan finomak, variálhatod kedved szerint, hogy mit teszel bele, másrészről a szervezetnek jóval könnyebb feldolgoznia a folyadék formájában bevitt tápanyagokat, mint a szilárd táplálékokat.
A frissen facsart zöldség-, és gyümölcslevek ízletesebbek és egészségesebbek bármely boltban vásárolt terméknél.
A napi ajánlott C-vitamin mennyiség
Dr. Szent-györgyi Albert, a C vitaminnal kapcsolatos felfedezéseiért Nobel-díjat kapott tudós napi 1000 mg-ot (1 g-ot), esetenként még ennél is jóval többet fogyasztott belőle, ennek ellenére (vagy talán ezért is) 93 évig élt.
Ehhez képest egy átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a fontos vitaminból naponta. Ennél lényegesen nagyobb az emberek C
vitamin szükséglete, különösen azoké, akik dohányoznak, sok alkoholt fogyasztanak, szennyezett levegőjű környezetben élnek, szalicilsav`-származékokat tartalmazó gyógyszereket szednek (pl. Kalmopyrin, Aspirin).