Az alkoholizmus tönkreteszi a májat
A nagymértékben fogyasztott rendszeres alkohol kikészíti a májat, ami egy idő után felmondja a szolgálatot. Erre már számtalan kutatás irányult, és az eredmények egybevágnak. A tapasztalat is azt mutatja, hogy a májproblémák igen nagy része a túl sok alkoholt fogyasztók körében alakulnak ki.
Az alkohol és a rák
Az alkohol tulajdonképpen erős méreganyag, ami nem csak a máj működését akadályozza meg. Az alkohollal érintkező területek megnő a rák kialakulásának kockázata. Különösen azokon a részeken, ahol még egyáltalán nincs feldolgozva az alkohol, vagyis a fej és a nyak részén. Így a szájüregrák, garatrák, gégerák, nyelőcsőrák kialakulásának kockázata egyes becslések szerint akár a 10-szereséra is nőhet. Ez persze attól függően változik, hogy mennyi alkoholt milyen rendszerességgel fogyasztunk. Illetve mennyire hajlamos a genetikai állományunk a rák kialakulására, és természetesen, hogy milyen életmódot folytatunk. A sok alkohol erős dohányzással párosulva a szájüregrák, a gégerák és a garatrák kialakulásának kockázatát, akár megduplázhatja.
Ajánlott mennyiség
Az alkohol esetében különbség van a férfiaknál és a nőknél ajánlott mennyiség között. Nőknél maximum naponta 2-3 dl sör, vagy 1-1,5 dl bor, vagy 2cl égetett szeszes ital az elfogadható mérték. Férfiaknál a napi maximális mennyiség a nők értékeinek duplája. Ez persze hosszú távon nem egészséges, de az alkohol így még talán nem éri el azt a szintet, hogy rákot okozzon. Ez alól kivétel, akinek genetikai hajlama van a rák kialakulására, különösen a fent említett fajtákból. Illetve az egészségtelen életmódot, dohányzást folytatóknak is óvatosabbaknak kell lenniük. Az alkohol, étkezésekhez kapcsoltan fogyasszuk, így kevésbé vannak káros hatással a szervezetre.
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
Ezek a jódhiány figyelmeztető jelei
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
További cikkeink – kattintson a részletekért!