A gyümölcsök és zöldségek
Az olyan komoly betegségek, mint a daganatos betegségek kialakulásának megelőzését sok gyümölccsel és zöldséggel segíthetjük. Ebben az esetben nem mindegy, hogy milyeneket is választunk. A gyümölcsök zömében és a zöldségek egy kisebb részében szénhidrát is található. Most azokra a gyümölcsökre és zöldségekre koncentrálunk, amelyek nem tartalmaznak szénhidrátot, ezért a legegészségesebbek és jóllakásig ehetjük őket.
A legegészségesebb gyümölcs
A gyümölcsök közül, főleg a rákmegelőzés és immunerősítés miatt a citrom nagyjából a legegészségesebb gyümölcs, amiből szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatnánk.
A legegészségesebb zöldségek
A zöldségeknél pedig egy igen hosszú listából választhatunk. Ezek a zöldségek nem tartalmaznak szénhidrátot, így sokkal egészségesebbek a gyümölcsök zöménél:
- lucerna csíra
- algák
- articsóka
- padlizsán
- avokádó
- bambuszrügy
- angol zeller
- szárzeller
- karfiol
- zöldbab
- babcsíra
- csalán
- brokkoli
- kínai kel
- édeskömény
- újhagyma
- kelkáposzta
- fokhagyma
- zellergumó
- karalábé
- póréhagyma
- lótuszgyökér
- mángold
- tejsavban erjesztett zöldségek (pl.: cékla)
- okra termés
- oliva bogyó
- kínai leveles kel
- tv-paprika
- pasztinák
- gomba
- retek
- pagodakarfiol
- kelbimbó
- lilakáposzta
- leveles-, fejessaláta félék
- saláta uborka
- savanyú káposzta
- leveles káposzta
- fekete káposzta
- feketegyökér
- zeller
- spárga
- spenót
- hegyes káposzta
- csírák (kivéve csicseriborsó és szója)
- paradicsom
- csicsóka
- karórépa
- fejes káposzta
- cukkini
- hagyma
KAPCSOLÓDÓ
Tudtad, hogy káros hatással van az...
Ezek a jódhiány figyelmeztető jelei
5+1 jó tanács pályakezdő orvosoknak
További cikkeink – kattintson a részletekért!