Ételallergia
Új adatok azt bizonyítják, hogy bizonyos növényvédőszerek a klóros csapvízbe jutva növelik az ételallergia kialakulásának veszélyét, valamint bélproblémák jelentkezését is.
Az ételallergia a népesség igen jelentős részét érinti, és sajnos egyre többen fordulnak ilyen jellegű panasszal orvosukhoz. Egy új kutatások szerint ezek nagy részéért a növényvédőszerek a felelősek.
A decemberben közzétett tanulmányban olvasható, hogy a növényvédőszerekben található dichlorophenol a növényekből az ivóvízbe jutva, onnan pedig az emberbe, növelheti az ételallergia kialakulásának esélyét.
Nagy mértékben ez az összetevő akár halálos is lehet, ezenkívül veseelégtelenséget és nagy károkat okozhat a májban és a többi belső szervben is.
Mi a megoldás?
A kutatók szerint az egyértelmű megoldás a palackozott víz használata, de egy tanulmányból kiderül, hogy ez sem teljesen igaz, ugyanis az is kiderült, hogy maguk dichlorophenollal kezelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is igen nagy problémát jelent, és azok megmosása nem segít.
Mint a klór, a dichlorophenol is baktériumölő, amiket különböző növényvédőszerekben és a víz klórosítására is használnak. Mivel a vízben és növényeken lévő baktériumokat is megöli a szer, az emberi szervezetben található, emésztést segítő baktériumokat is megöli, ezzel is növelve az ételallergia kialakulását.
A tudósok azt javasolják, hogy minden ételallergiával rendelkező személy hordjon magával megfelelő gyógyszert, hiszen az allergiás reakciók nem csak kiütések formájában jelentkezhetnek, hanem életveszélyes formában is, mint a légcső elzáródása.