4. Az étrend átállítása
Kerüljük a rengeteg élelmiszeradalékot és értéktelen összetevőt tartalmazó késztermékeket. A fagyasztott és cukrozott termékek is megterhelik az amúgy is érzékeny emésztőrendszert. Figyeljük meg, hogy például egyes gabonafélékre és/vagy tejtermékekre, vagy éppen gyümölcsökre reagálunk-e fokozott felfúvódással, így kizárhatjuk az élelmiszerintoleranciát. Összességében részesítsük előnyben a tápanyagokban gazdag bázikus étrendet.
5. Az élelmiszerek helyes kombinálása
Nem arról van szó, hogy az állítólagos gázképzőket – de alapjában véve egészséges élelmiszereket, mint pl. a bab, káposztafélék, hagyma, alma, szilva, cseresznye stb. – kerüljük. Sokkal fontosabb – legalábbis a puffadásra hajlamos emésztőrendszernek –, hogy vegyünk figyelembe bizonyos kombinációs szabályokat. Ekkor ugyanis a nevezett élelmiszerek anélkül fogyaszthatók, hogy felfúvódást okoznának. A táplálékot csak akkor tudjuk helyesen és probléma nélkül megemészteni, ha a helyes sorrendben fogyasztjuk azokat. A megfelelő sorrendet az egyes élelmiszerek emésztési ideje adja. Az étkezéseket először a gyorsan megemészthető táplálékkal kezdjük (pl. gyümölcs), míg a nehezen emészthető ételek maradjanak utoljára (pl. hús).
6. Helyes elkészítési mód
A „kritikus” élelmiszerek elkészítésénél használjunk puffadást gátló fűszereket. A lencséhez pl. a római kömény illik, a kenyértésztába pedig tehetünk édesköményt, ánizst, koriandert. Ha száraz hüvelyeseket főzünk, a főzővizet öntsük le róla, mert abban különösen sok puffasztó hatóanyag található.